STICHTING HERDENKING OORLOGSSLACHTOFFERS BEEK

Al  bezoekers op deze site

MENU
Home
Rondwandeling Beek
Beek in de oorlog
Synagoge Beek
Twee rechtvaardigen
Ontbrekende namen
Een steen bijdragen
limburg is 'judenfrei'

Rondwandeling
U kunt de brochure met de wandeling langs de Beekse oorlogsmonumenten hier downloaden. Om de benodigde Acrobat reader te verkrijgen (gratis) klikt u hier

Contact

De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek is te bereiken via de email (klik hier) of per post. Het postadres is:
SHOB
Heirstraat 57
6191 JS  BEEK

 


 
Twee rechtvaardigen

TWEE “RECHTVAARDIGEN ONDER DE VOLKEREN” UIT BEEK

 

Op 10 september 2003 werd in de synagoge van Meerssen, namens de ambassadeur van Israel, postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan:

 

Mevrouw Maria Helena Erkens-Rompen, en

De Heer Jan Willem Erkens.

 

Beiden woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Beek aan de Sanderboutlaan. Zij hebben met gevaar voor eigen leven een Joodse medeburger beschermd. Daarom worden zij, aldus de ambassadeur, gehuldigd als Rechtvaardige onder de Volkeren.

 

De Joodse medeburger is de destijds eveneens in Beek wonende arts Max Rens. Hij verkeert op 90-jarige leeftijd nog steeds in goede gezondheid, en bezoekt jaarlijks de Dodenherdenking in Beek. Hij is het ook, die de Yad Vashem-onderscheiding voor zijn redders heeft aangevraagd.

Max Rens moest, als katholiek gedoopte Jood, onderduiken in augustus 1942. De bezetters hadden besloten alle katholiek gedoopte Joden naar Westerbork, en naar Auschwitz te deporteren als represaille tegen een pastorale brief van de bisschoppen van Nederland, waarin werd geprotesteerd tegen de behandeling van de Joden.

De heer en mevrouw Erkens boden spontaan en belangeloos een onderduikplaats aan.

Rens bleef anderhalf jaar bij Erkens. Toen gaf hij gevolg aan het verzoek van het Verzet om naar Engeland te gaan langs een illegale vluchtroute, om dan als militair arts de geallieerde strijdkrachten te kunnen dienen. Hij heeft Engeland niet bereikt, maar werd gearresteerd vlak voor hij de Spaanse grens kon overschrijden. Na een bizarre tocht als gevangene, door het oorlogvoerende Frankrijk, kwam hij terecht in het concentratiekamp Dachau. Dit overleefde hij, omdat niemand wist dat hij een Jood was: Joodse onderduiker in een Duits concentratiekamp.

Rondwandeling Beek
Beek in de oorlog
Synagoge Beek
Twee rechtvaardigen
Ontbrekende namen
Een steen bijdragen
limburg is 'judenfrei'

Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek © 2005-2009

 

 

 

Thema landelijk 

Solidariteit


Thema Beek '08
De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek organiseert jaarlijks de dodenherdenking in Beek. Dit gebeurt aan de hand van een thema. In 2008 is het thema in Beek:

Tranen zijn niet genoeg.