STICHTING HERDENKING OORLOGSSLACHTOFFERS BEEK

Al  bezoekers op deze site

MENU
Home
Rondwandeling Beek
Beek in de oorlog
Synagoge Beek
Twee rechtvaardigen
Ontbrekende namen
Een steen bijdragen
limburg is 'judenfrei'

Rondwandeling
U kunt de brochure met de wandeling langs de Beekse oorlogsmonumenten hier downloaden. Om de benodigde Acrobat reader te verkrijgen (gratis) klikt u hier

Contact

De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek is te bereiken via de email (klik hier) of per post. Het postadres is:
SHOB
Heirstraat 57
6191 JS  BEEK

 


 
Synagoge Beek

DE SYNAGOGE VAN BEEK

 

Van 1866 tot 1954 had Beek een Joodse synagoge. Deze stond in de Molenstraat, op de plek waar deze straat kruist met  het Synagogepad. Het Joods monument op de hoek Burgemeester Janssenstraat – Raadhuisstraat werd destijds opgericht ter herinnering aan de verdwenen Joodse bevolkingsgroep van Beek, en in het bijzonder aan de afgebroken Joods synagoge.

Op het monument staat in het Hebreeuws en in het Nederlands: “Dit is de poort naar de Eeuwige, rechtvaardigen mogen hierdoor binnengaan”. Dit is vers 20 van psalm 118. Dit vers stond ook gegraveerd boven de ingang van de synagoge.

 

Mede op verzoek van het gemeentebestuur van Beek heeft de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers nu ook de precieze plek waar de synagoge heeft gestaan gemarkeerd.

Tegen de gevel van de op die plaats gebouwde woningen is een plaquette aangebracht. Deze is gemaakt door pater Math van Kampen, lid van de Stichting, en schepper van andere monumenten in Beek, waaronder het zigeunermonument in de Stegen. De plaquette geeft een afbeelding van de synagoge, met daaromheen een tekst uit Genesis: “Inderdaad, de Eeuwige is op deze plaats aanwezig, en ik wist het niet.” (Gen 28, vers 16)

Rondwandeling Beek
Beek in de oorlog
Synagoge Beek
Twee rechtvaardigen
Ontbrekende namen
Een steen bijdragen
limburg is 'judenfrei'

Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek © 2005-2009

 

 

 

Thema landelijk 

Solidariteit


Thema Beek '08
De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek organiseert jaarlijks de dodenherdenking in Beek. Dit gebeurt aan de hand van een thema. In 2008 is het thema in Beek:

Tranen zijn niet genoeg.