'Oorlogskardinaal' De Jong krijgt alsnog Yad Vashem-onderscheiding

Kardinaal Johannes de Jong (1885-1955) krijgt postuum een Yad Vashem-onderscheiding voor zijn verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Yad Vashem-organisatie in Israël bevestigd.

KardinaalDEJongAls aartsbisschop van Utrecht (pas na de oorlog werd hij kardinaal) keerde De Jong zich in de oorlogsjaren openlijk tegen de Duitsers, die hij geregeld 'de vijand' noemde. Hij verbood rooms-katholieke dagbladen om advertenties van de NSB te plaatsen.

Naar verluidt kreeg De Jong in zijn bisschoppelijk paleis 's nachts een keer SS'ers op bezoek die hem onder druk zetten om een anti-Duitse verklaring niet te laten voorlezen in de kerken. Hij weigerde daaraan gehoor te geven, wetende dat anderen daardoor mogelijk gevaar zouden lopen.

"Dat bracht hem wel in gewetensnood", zegt de woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht. Ook verzette De Jong zich tegen de maatregelen tegen Joden en tegen de deportaties. In de kluis van het bisschoppelijk paleis bewaarde hij de versleutelde onderduiknamen van Joodse kinderen.

Grote risico's voor zichzelf genomen

De Yad Vashem-onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren is bedoeld voor niet-Joden die zich in de Tweede Wereldoorlog tegen de Jodenvervolging hebben verzet en daarbij grote risico's voor zichzelf hebben genomen.