monument

Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek

 bevrijding toorts

BEEK HERDENKT,

OEKRAÏNE BLOEDT

DODENHERDENKING 4 mei 2022

Aanvang 18.45 uur

Asta theater Markt Beek

Wij dachten dat het niet meer kon gebeuren: oorlog in Europa!
Maar wij vergisten ons. Opnieuw viel een dictator een onafhankelijk democratisch land binnen. Het land, dat niet echt zou bestaan. Het land dat zou worden geregeerd door een naziregime. Poetin is er binnengevallen, zogenaamd om een genocide op de Russische minderheid te stoppen. Zo nodig zal hij kernwapens inzetten.

Beleven wij in 2022 een kopie van de jaren dertig? Toen bezette een agressieve dictator met moorddadige bedoelingen het ene land na het andere, ook ons land. Democratische landen kwamen pas laat in actie. Na de bezetting van een groot deel van Europa werden miljoenen mensen vermoord. Miljoenen kwamen om door oorlogsgeweld.

Kan dat weer gebeuren? Moeten wij machteloos toekijken, omdat een oorlog met kernwapens een nog dramatischer alternatief is?

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zullen wij met elkaar onze machteloze woede en ons verdriet delen. Wij zullen de leugens van Poetin tegenspreken. Wij zullen stilstaan bij het onpeilbare lijden
van de mensen in Oekraïne. En wij spreken met elkaar af dat wij opkomen voor de waarden van onze samenleving. Waarden, waarvan wij na de Tweede Wereldoorlog gezworen hebben dat we ze zullen blijven verdedigen.

Weet u het nog? Nooit meer oorlog! Nooit meer Auschwitz! De veiligheid van onze medemensen zal ons een oprechte zorg zijn. Onze democratie en onze vrijheid, die minder vanzelfsprekend zijn dan wij misschien dachten, zullen wij koesteren. Onze kracht ligt niet in kernkoppen, maar in een democratische, weerbare en humane samenleving.

Uitnodiging

De Dodenherdenking begint op:

woensdag 4 mei 2022 om 18.45 uur in

het Asta Theater op de Markt in Beek.

Om 19.55 uur wordt de herdenking voortgezet bij het oorlogsmonument voor de Sint-Martinuskerk.
De namen van de Beekse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zullen daarbij worden voorgelezen.

Vervolgens houdt Burgemeester van Basten-Boddin een herdenkingsrede namens de gemeente.
Ter afsluiting zullen kransen en bloemen bij het monument worden gelegd. Kinderen leggen een witte roos. Ook u wordt uitgenodigd een bloemetje bij het monument te leggen.

Na de herdenking bent u welkom voor een kop koffie in het gemeentehuis. Wij hopen dat u aanwezig kunt zijn.

Namens de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek,

Jos Eggen, voorzitter

Roy Göttgens, secretaris