Lezing van Anjes Wolfs-Driessen op 18 april 2024 om 19.00 uur in de bibliotheek van Beek over het wegvoeren van de Sintifamilie Franz op 16 mei 1944

Anjes Wolfs Driessen is de jongste dochter van Mädie ( Driessen ) Franz.

Mädie was een jonge Sintezza van 15 jaar oud, toe ze samen met haar familie, tijdens de zigeunerrazzia van 16 mei 1944, werd gedeporteerd vanuit Beek via Westerbork naar Auschwitz.

Zij overleefde de concentratiekampen en kwam terug naar Nederland in 1945. Maar hier waren zij niet welkom.

Anjes heeft haar verhalen gebundeld in een boek "Daar praat ik niet over".

Haar leven als Sintezza van vóór WO2, de ontberingen en het verlies in de concentratiekampen en haar leven als burger na de bevrijding, tot aan haar overlijden in 2014 in Valkenburg, alles komt aan bod. Verteld in haar eigen woorden.

De paneeltjes die tentoongesteld worden heb ik in samenwerking met fotograaf Jo van Aken uit Valkenburg, samengesteld. Ik laat hier een kleine reis door het boek / leven van mijn moeder zien. Tijdens de lezing neem ik het publiek mee op deze reis.

Mijn boek is een van de slechts twee egodocumenten in Nederland geschreven door een Sintezza. Het andere is "Zonie" geschreven door Sinto Zonie Weis.

Er is nog veel te weinig bekend over het leven en lijden van de Sinti en Roma tijdens de Holocaust. Anjes hoopt met haar boek bij te dragen aan een beetje bekendheid hierin.

U bent van harte uitgenodigd om de lezing in de bibliotheek bij te wonen.

Vanaf 27 maart is een kleine tentoonstelling ingericht over het onderwerp in de Beekse Bibliotheek.

Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek

 

Klik hier voor meer informatie over deze vliegtuigcrash