UITNODIGING TACHTIG JAAR HERDENKEN EN VIEREN 16 MEI 2024

Op 16 mei 1944 vond in heel Nederland de enige grote razzia op Sinti en Roma plaats. Meer dan driehonderd mensen werden door de Nederlandse politie opgehaald en naar Westerbork gebracht. Veel van de ‘zigeuners’ had wortels in Limburg. Arrestaties vonden onder meer plaats in Venlo en in Beek. In Beek werd in de nacht van 15 op 16 mei 1944 een Sinti-gezin van negen personen gearresteerd. Een van de arrestanten was een 16-jarig meisje, Mädie Franz. Zij werd vanuit Beek via Westerbork, Auschwitz-Birkenau en Ravensbrück gedeporteerd naar een dwangarbeidskamp bij een wapenfabriek. Als een der weinigen overleefde zij. De rest van haar leven woonde zij in Valkenburg aan de Geul.

Haar dochter Anjes Wolfs-Driessen schreef na het overlijden van haar moeder een boek met de titel ‘Daar praat ik liever niet over …’. Zij beschrijft de ervaringen, die haar moeder haar bij stukjes en beetjes vertelde over haar tijd voorafgaande aan haar arrestatie en de ontberingen in de kampen. Ook het lot van de vermoorde gezinsleden komt aan de orde.

Op 16 mei 2024 is in Beek een herdenking. Die vindt plaats op de plek waar 80 jaar geleden het drama begon en waar nu een monument staat.  Het is een gezamenlijk project van de Sinti-gemeenschap van Limburg, de provincie, de gemeente Beek en gemeenten in de regio. 

Wij nodigen u van harte uit aan deze herdenking deel te nemen.

Programma: 16 mei 2024

17:00 uur: Provinciale herdenking bij het Sinti-Monument, Stegen 35 – Beek.

17:45 uur: Einde herdenking