Deze website maakt enkel gebruik van functionele cookies. Deze zijn nodig om de website goed te laten functioneren.

Dit heeft geen invloed op uw privacy. Bekijkt u de Youtube video dan gaat u akkoord met de voorwaarden van Youtube klik hier voor meer informatie 

 

Afdrukken

In memoriam Medie Franz

Ze was 16 jaar oud, toen ze op 16 mei 1944 in Beek werd gearresteerd door twee Beekse politieagenten. Haar misdaad was, dat zij was geboren in een ‘zigeuner’-familie. Zij overleed 21 november 2014.

 

Samen met het hele gezin, dat woonde in een woonwagen aan de Stegen, werd zij afgeleverd naar Kamp Westerbork. Vandaar werd zij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Het getatoeëerde nummer op haar arm zou daaraan een levenslange herinnering blijven. Met 5000 andere Sinti verbleef zij in het Zigeunerlager. Op 31 juli werd zij overgebracht naar het basiskamp Stammlager Auschwitz I. Op 3 augustus ging zij met honderden andere zigeunervrouwen, onder wie haar moeder en twee zusjes, naar het concentratiekamp Ravensbrück en daarna naar Wolkenburg, een Nebenlager van het kamp Flossenburg. Zij werkte daar in een munitiefabriek. Haar moeder en oudste zus Buntla overleden hier. Medie en haar zusje Zulla overleefden de verschrikkingen van dit kamp en de daarop volgende ‘Dodenmars’ voor de Russische bevrijders uit. Uiteindelijk belandden Zulla en Medie in een trein, die hen samen, met tweeduizend Hongaarse joden, naar Dachau moest brengen. De trein bereikte zijn bestemming echter niet. Hij werd gebombardeerd door de Amerikanen, waarna de Duitse bewakers vluchtten en boeren uit de omgeving de opgesloten gevangenen konden bevrijden. Medie was eind mei 1945 terug in Limburg, vermagerd en ziek. Zij werd maandenlang verpleegd wegens tuberculose in het sanatorium in Vaals.

 

Maar de nazi’s hadden haar niet klein gekregen. Zij vatte de draad van het leven weer op en werd gelukkig. Ondanks de verschrikkingen van haar gestolen jeugd bleef zij een milde vrouw, een lieve moeder en oma. Op het einde van haar leven werd haar bijzondere geschiedenis bekend en erkend. In Beek kreeg haar familie een klein monument op de plaats waar de woonwagen had gestaan. Zij vertelde zelf aan de kinderen van OBS De Kring haar verhaal. Een uitvoerig interview met haar werd op DVD opgenomen. Op 4 mei 2013 legde zij, samen met Koning Willem-Alexander, een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Zij was het middelpunt van een expositie in het herinneringscentrum Westerbork. In mei 2014 legde zij in Beek een krans wegens het feit, dat het zeventig jaar geleden was, dat zij en haar familie uit Beek werden weggevoerd.

 

Toen was haar leven klaar. Op 21 november 2014 overleed Medie Driessen-Franz te midden van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zij was een tevreden vrouw, die ook anderen het leven gunde. Haar laatste beslissing was het afstaan van organen voor transplantatie.

 

Medie, wij hebben heel veel bewondering voor jou.

 

Bar 6