Onthulling vliegeniersmonument naast 
de Oude Pastorie op 14 oktober 2017

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Op 14 oktober 1943 is een Amerikaanse B-17 bommenwerper neergestort aan de Bourgognestraat in Beek, op een weiland naast het voormalige pand van dokter Beckers.
Hierbij zijn vier bemanningsleden omgekomen en zes door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek heeft het initiatief genomen om – ter nagedachtenis aan de bemanningsleden – een monument op te richten. Wij willen daarmee onze bevrijders respect en dankbaarheid tonen. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”.

Op 15 maart 2017 zijn in dit kader door Beekse basisschoolleerlingen tien fruitbomen geplant naast de Oude Pastorie, voor elk bemanningslid een, onder het motto:

 

“Wij plukken de vruchten van hun ontberingen”

De stichting heeft daartoe een aantal gastlessen op de scholen verzorgd over wat er met de bemanning is gebeurd. Tevens is voor groep 8 een wedstrijd georganiseerd wie de mooiste spreuk of zin kon bedenken over deze gedenkwaardige gebeurtenis. 
De wedstrijd is gewonnen door Sarah Coenen van OBS “De Kring”. Haar zogenaamde “elfje” is in de bank bij het monument gegrift.

 

clip image002 clip image004

 

Onthulling in aanwezigheid van vele nabestaanden van de bemanning.

Bij de onthulling op 14 oktober 2017 zijn 35 Amerikaanse en Duitse familieleden van de bemanning aanwezig geweest, naast veel burgerlijke en militaire autoriteiten. De ceremonie werd opgeluisterd door de Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht. 

’s Avonds was er een veteranenconcert voor inwoners van Beek in het Asta-theater, verzorgd door bovengenoemde Fanfare. Zowel de ceremonie als het avondconcert werd door veel Beekenaren bezocht.

 

clip image006 clip image008

clip image010

 

Brede sympathie en ondersteuning
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de vele (Beekse) grote en kleine donateurs en subsidieverstrekkers:

Stichting Limburgs Landschap, Gemeente Beek, Prins Bernard Cultuurfonds Limburg, V-Fonds, Rabobank Westelijke Mijnstreek, Fonds van Sociale Instellingen, StudioPas Architecten, de Bruijn BV, Diederen Constructies, Steenfabriek Façade, Rotary Club Elsloo-Maaskant, Bas-Bouw BV, Dam-Events, Ministerie van Defensie, 306 Bomb Group Historical Association USA, Second Schweinfurt Memorial Association USA, Amerikaanse nabestaanden, Brasserie ’t Schip, IQ Panel, Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek, Gemeente Sittard-Geleen, Willems Advies en Training, Clerx van Roy Advocaten, Leunissen Interieurbouw BV, Asta Theater, Drukkerij de Econoom, Cortenraad drukwerk Service, Loos Betonvloeren Zuid BV, Eyewitness Museum en vele Beekse inwoners en middenstanders.

 

Bar 6