Uitnodiging Dodenherdenking maandag 4 mei 2016
in het ASTA Cultuurcentrum aan de Markt in Beek

Jullie veiligheid zal ons een zorg zijn

“Een vluchteling zal voortaan als een ongewenst element in de Nederlandse maatschappij worden beschouwd, die derhalve aan de grens moet worden geweerd, en, aangetroffen in het binnenland, over de grens moet worden gezet.”

Geen uitspraak van een politicus in 2016, maar van de Nederlandse minister van Justitie in 1938. Hij wilde de ‘lawine’ aan Joodse vluchtelingen uit Duitsland weren uit ons land. In de pers werden Joden afgeschilderd als een onbeschaafd oosters ras, economische gelukszoekers, die vooral uit waren op onze woningen, onze banen en onze sociale voorzieningen. “Horrorverhalen” uit het Duitsland van Hitler moesten met een flinke korrel zout worden genomen. Hun veiligheid zou de meeste Nederlanders een zorg zijn.

Een paar jaar later werden Joodse Nederlanders met tienduizenden tegelijk weggevoerd, ter dood veroordeeld omdat zij waren geboren in het “verkeerde” bed. Opnieuw keken veel buren liever een andere kant uit.

Het kon ook anders. Gewone mensen, voor wie de veiligheid van anderen werkelijk een punt van zorg was. In 1938 waren dat smokkelaars die Joden illegaal over de grens hielpen. In 1942 waren dat huismoeders die best een mond extra wilden voeden, de mond van een onderduiker. Gewone mensen die, zonder dat te beseffen, echte helden werden.
In 2016 komen opnieuw wanhopige vluchtelingen over onze grenzen. Opnieuw zijn er Nederlanders die hen zien als een bedreiging.

Op 4 mei 2016 herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wij nodigen u uit om erbij te zijn, op woensdag 4 mei om 18.45 uur in het Astatheater op de Markt in Beek. Door uw komst geeft u te kennen dat u een belangrijke les uit de oorlog hebt geleerd. Ja, wij zullen het samen presteren om bedreigde mensen een veilige haven te bieden. “Wir schaffen das.” Paul Sterk, schrijver/dichter en wethouder van Weert, zal in zijn herdenkingsrede dit thema uitwerken. Met uw aanwezigheid geeft u te kennen dat u de morele waarden van onze samenleving wilt handhaven. Hun veiligheid zal ons een echte zorg zijn.

Programma woensdagavond 4 mei 2016
Let op! De herdenking zal om 18.45 uur plaatsvinden in het ASTA Cultuurcentrum aan de Markt in Beek.

De kransleggingen en de toespraak van de burgemeester vinden daarna plaats bij het monument op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat in Beek.

18.30 uur. Ontvangst van de deelnemers in het Asta Cultuurcentrum
18.45 uur. Herdenking rond het thema “Hun veiligheid zal ons een zorg zijn”,
Met medewerking van :
  • De Heer Paul Sterk, schrijver/dichter en wethouder,
  • De Heer Hans Steeman, namens de Stichting Veteranen Beek,
  • Kinderen van Openbare Basisschool De Kring,
  • De fanfare Sint Antonius uit Genhout
19.40 uur. Vertrek vanuit het Asta Cultuurcentrum en opstellen rond het oorlogsmonument op het plein voor de Sint-Martinuskerk. 
Voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers die verbonden zijn met Beek.
20.00 uur. Twee minuten stilte, gelijktijdig met andere herdenkingsbijeenkomsten in Nederland.
20.02 uur. Overdenking door burgemeester Christine van Basten-Boddin, gevolgd door krans- en bloemlegging.

Na de herdenking bent u van harte uitgenodigd voor een kop koffie in het Gemeentehuis.
Wij hopen u te kunnen begroeten op 4 mei.

Herman van Rens, voorzitter
Roy Göttgens, secretaris

 

Bar 6