Uitnodiging Dodenherdenking maandag 4 mei 2015
in het ASTA Cultuurcentrum aan de Markt in Beek

Ik ben het kind van de oorlogclip image002

"Op de kraamafdeling ligt een baby van negen maanden. Is een aantal maanden geleden als strafgeval hier binnengekomen, opgepakt door de politie in de een of andere kliniek. Niemand weet wie of waar haar ouders zijn. De andere baby's stonden allemaal in kinderwagens in de buitenlucht, maar zij moest binnenblijven; zij was immers een strafgeval."
Dat schreef Etty Hillesum in haar allerlaatste brief aan een vriendin vanuit Westerbork, drie dagen vóór haar eigen deportatie naar Auschwitz. Een baby als strafgeval, als ‘schuldige’, maar vooral als het meest kwetsbare slachtoffer.

 

In moderne oorlogen zijn kinderen de meest tragische slachtoffers. En zij worden ook opgeleid tot strijders en tot moordenaars. Kindsoldaten begaan de vreselijkste misdaden. Zij zijn daders en slachtoffers tegelijk.

Oorlog brengt een omkering van goed en kwaad. Gewone mensen hebben in zichzelf de mogelijkheid om helden, lafaards en moordenaars te worden. Zij worden slachtoffers of daders of allebei tegelijk. Vooral kinderen kunnen worden geïndoctrineerd, gekneed en gedwongen. Zij zijn hierdoor de meest kwetsbare slachtoffers, maar kunnen ook de meest gewillige daders worden.

 

Op 4 mei 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland en Europa werden bevrijd van het nationaal-socialisme. Wij herdenken de slachtoffers. Dit jaar geven wij tijdens de Dodenherdenking vooral aandacht aan kinderen. Wij realiseren ons dat oorlog juist hen van hun menselijkheid en zelfs van hun leven kan beroven. Tienduizenden kinderen werden in koelen bloede vermoord. Miljoenen kinderen, overal ter wereld, sterven door oorlog en de honger die daarvan het gevolg is. Kindsoldaten laten zien hoe een samenleving soms bereid  is om zelfs zijn eigen kinderen te offeren. Ton van Reen zal dit thema uitwerken. Hij is een bekend Limburgs auteur, onder meer van jeugdboeken en van oorlogsromans. Wij nodigen u uit om erbij te zijn, op maandag 4 mei om 18.45 uur in het Astatheater op de Markt in Beek. Door uw komst geeft u te kennen dat u de morele waarden en de menselijkheid wilt beschermen. Dat u zich ook verantwoordelijk voelt dat kinderen kunnen leven, leren en spelen. U geeft te kennen dat kinderen niet moeten vechten. Niet tegen zogenaamde vijanden, en evenmin voor hun leven. Geen kind meer het kind van de rekening, het kind van de oorlog.

 

Programma maanagavond 4 mei 2015

Let op! De herdenking zal  plaatsvinden in het ASTA Cultuurcentrum aan de Markt in Beek. De aanvangstijd is niet 19.00 uur, maar 18.45 uur.

De kransleggingen en de toespraak van de burgemeester vinden daarna plaats bij het monument op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat in Beek.

18.30 uur. Ontvangst van de deelnemers in het Asta Cultuurcentrum
18.45 uur. Herdenking rond het thema “Ik ben een kind van de oorlog”,
Met medewerking van: 
De Heer Ton van Reen, auteur,
Een vertegenwoordiger van de Stichting Veteranen Beek,
Kinderen van Openbare Basischool De Kring uit Beek,
“Celtic Strings” Een ensemble van violisten van de Muziekschool Artamuse onder leiding van de heer Reinder Eggen.
19.40 uur. Vertrek vanuit het Asta Cultuurcentrum en opstellen rond het oorlogsmonument op het plein voor de Sint-Martinuskerk.
Voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers die verbonden zijn met Beek.
20.00 uur. Twee minuten stilte, gelijktijdig met andere herdenkingsbijeenkomsten in Nederland.
20.02 uur. Overdenking door burgemeester Ralf Krewinkel, gevolgd door krans- en bloemlegging.

Na de herdenking bent u van harte uitgenodigd voor een kop koffie in het Gemeentehuis.

Wij hopen u te kunnen begroeten op 4 mei.

Bar