Het recht op anders-zijn

Miljoenen mensen zijn in de bloedige Twintigste Eeuw uit hun huis verdreven, of vermoord. Zij hadden geen misdaden begaan. Ze waren alleen maar anders. Ze hadden een andere religie, politieke overtuiging of huidskleur. Ze spraken een andere taal. Ze zouden van een ander ‘ras’ zijn.
Na de Tweede Wereldoorlog, na Auschwitz en Sobibor, was iedereen het erover eens: zo iets mocht nooit meer gebeuren. Maar het gebeurde toch weer eindeloos vaak, en met  steeds weer nieuwe wreedheid. Nog steeds bestaan er ideologieën, die de mensen verdelen in goede en slechte, in waardevolle en nutteloze. Nog altijd zijn miljoenen mensen op de vlucht omdat hun ras, geloof, taal, cultuur, huidskleur of overtuiging niet gewenst is in hun eigen land. Nog altijd worden mensen gehaat, niet om wat ze doen, maar om wie ze zijn.
De ‘anderen’ wonen ook in ons land en in Beek. Geven wij hen het recht om anders te zijn? Genieten wij van de kleuren en de geuren waarmee zij onze witte wereld veranderen? Of eisen wij dat zij hun eigen identiteit, taal, cultuur opgeven, en onherkenbaar opgaan in onze samenleving.

 

Uitnodiging

Wij nodigen u uit om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met ons te herdenken. Om uit te spreken dat ‘Nooit meer Auschwitz!’ betekent dat mensen hier en nu het recht hebben om anders te zijn. Tijdens deze herdenking spreekt u uit dat u niet kunt accepteren dat de samenleving mensen uitsluit. Dat u een samenleving eist die gewone mensen aanzet tot solidariteit, en niet tot moord.
Tijdens de Dodenherdenking 2010 zal mevrouw F. Nijsten-Lemmens, lid van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek, het thema HET RECHT OP ANDERS-ZIJN uitwerken.
De herdenking zal worden gehouden in en bij de St.-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat te Beek.

 

Programma:

 

18.45 uur Ontvangst van de deelnemers aan de Herdenking
19.00 uur Herdenkingsdienst rond het thema Het recht op anders-zijn.
Met medewerking van:
  • Mevrouw F. Nijsten-Lemmens,
  • Leerling(en)van de basisschool,
  • Jolande Hahn, zang; Ton Hahn, zang en gitaar; Jacques Ruijl, gitaar,
  • een woordvoerder van COBMI Beek.
19.55 uur Opstellen rond het Oorlogsmonument op het plein voor de kerk, voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers die met Beek zijn verbonden.
20.00 uur Twee minuten stilte, gelijktijdig met alle andere herdenkingsbijeenkomsten in Nederland.
20.02 uur Overdenking door drs. A. Cremers, burgemeester van Beek, gevolgd door krans- en bloemlegging.

Na de herdenking bent u van harte uitgenodigd voor een kop koffie in het Gemeentehuis.

 

Bar 6