GEWONE MENSEN

4 mei 2009

 

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en van andere oorlogen. Wij herdenken in het bijzonder hoe de Nazi’s andere mensen uitsloten uit de samenleving, hoe ZIJ aan andere mensen zelfs het recht ontzegden om verder te leven. Wat waren ZIJ slechte mensen, die Nazi’s!

 

Wij begrijpen echter steeds beter dat ook de ergste oorlogsmisdadigers van toen GEWONE MENSEN waren. De moordenaars waren arbeiders en professoren, vaders en zonen, lieve en zorgzame echtgenoten, die vóór de oorlog op een gewone manier hun plichten vervulden. Kennelijk kunnen gewone mensen vreselijke dingen doen. Gewone mensen kunnen misdaden begaan van de ergste soort, als zij worden verblind door een misdadige ideologie. Of als zij in een situatie terecht komen waarin misdaden gewoon worden gevonden door de anderen. Of als zij zich solidair voelen met hun kameraden die ook moorden plegen. Of als een meerdere waarvoor ze veel respect hebben, zegt dat het noodzakelijk is. De herdenking van de slachtoffers gaat samen met het pijnlijke gevoel dat WIJ in de plaats van de daders hadden kunnen staan. Want ook wij zijn gewone mensen. Waarom zouden wij te goed en te slim zijn om in de val van de geschiedenis te lopen? Herdenken doet pijn! Herdenken schept ook verplichtingen. Het vraagt dat wij nadenken over onszelf. Herdenken eist dat wij maatregelen nemen om onszelf en de wereld te beschermen tegen fatale misstappen van ons, gewone mensen.

 

Uitnodiging

 

Wij nodigen u uit om de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog met ons te herdenken. Om proberen te begrijpen wat gewone mensen elkaar kunnen aandoen. Om onszelf beter te leren kennen. Om te herhalen: “Nooit meer Auschwitz!”, als een opdracht aan onszelf en aan onze samenleving. Tijdens deze herdenking spreekt u uit dat u niet kunt leven als onze samenleving mensen uitsluit. Dat u een samenleving eist die gewone mensen aanzet tot solidariteit, en niet tot moord.

Tijdens de Dodenherdenking 2009 zal de dichter Wiel Kusters in een rede het thema GEWONE MENSEN uitwerken.

De herdenking zal worden gehouden in en bij de St. Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat te Beek.

 

18.45 uur

Ontvangst van de deelnemers aan de Herdenking
19.00 uur Herdenkingsdienst rond het thema “Gewonen mensen …”.
Met medewerking van Dr. W. Kusters,
- kinderen van de basisschool,
- Verenigde Kerkkoren  St. Martinus Beek,
- Kon. Harmonie St. Caecilia Beek   
- een woordvoerder van  COBMI Beek.
19.55 uur Opstellen rond het Oorlogsmonument op het plein voor de kerk, voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers die met Beek zijn verbonden.
20.00 uur Twee minuten stilte, gelijktijdig met alle andere herdenkingsbijeenkomsten in Nederland.
20.02 uur Overdenking door drs. A. Cremers, burgemeester van Beek, gevolgd door krans- en bloemlegging

Na de herdenking bent u uitgenodigd voor een kop koffie in het Gemeentehuis.

 

 

 

Bar 6