Uitnodiging

Generaties zijn met elkaar verbonden. Ook nabestaanden, kinderen en kleinkinderen, kunnen de pijn en de wroeging voelen. De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek nodigt u uit om op vier mei bij elkaar te komen, samen met de slachtoffers en de daders, samen met hun kinderen en kleinkinderen. Wij nodigen u uit om samen de slachtoffers van toen te herdenken. Om proberen te begrijpen wat gewone mensen elkaar kunnen aandoen. Om onszelf beter te leren kennen. Om te herhalen: “Nooit meer Auschwitz!”, als een opdracht aan onszelf en aan onze samenleving. Tijdens deze herdenking spreekt u uit dat u er niet mee kunt leven als de samenleving mensen uitsluit. Dat u een samenleving eist die gewone mensen aanzet tot solidariteit met de ander, en niet tot moord. U geeft te kennen dat ook voor u herdenken pijn doet.

De herdenking vindt plaats in de Sint-Martinuskerk in Beek.

 

 

Programma: vrijdag 4 mei 2007

18.45 uur Ontvangst van de deelnemers aan de Herdenking

19.00 uur Herdenkingsdienst rond het thema “Herdenken doet pijn

Met medewerking van mevrouw Monique Quint. Mevrouw Quint is historica. Zij is oud-lid van de Tweede Kamer, en voormalig burgemeester van Vaals. Vele Beekenaren zullen haar nog kennen als geschiedenisleraar van het Sint-Michielscollege.

Verder wordt medewerking verleend door het zangkoor De Beeker Liedertafel en door een woordvoerder van het COBMI Beek.

19.55 uur Opstellen rond het Oorlogsmonument op het plein voor de kerk.

Voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers die met Beek zijn verbonden.

20.00 uur Twee minuten stilte, gelijktijdig met alle andere herdenkingsbijeenkomsten in Nederland

20.02 uur Overdenking door de heer A. Cremers, burgemeester van Beek gevolgd door bloem- en kranslegging.

Na de herdenking bent u uitgenodigd voor een kop koffie in het gemeentehuis.

“Herdenken doet pijn” is het thema dat dit jaar op vier mei centraal staat bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 

De kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Beek zijn met dit thema op een kunstzinnige manier aan de slag gegaan. Zij tekenden bomen, die in hun grillige gestalte weerspiegelen wat zij in hun vaak lange leven allemaal hebben doorstaan.

 

De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek, de Culturele Werkgroep Beek en het gemeentebestuur van Beek nodigen u uit om de opening bij te wonen van een expositie van deze kunstwerken.

Tevens worden hier een aantal houtskooltekeningen getoond die zijn vervaardigd door Henri Pieck, een broer van de bekende tekenaar Anton Pieck. Henri was gevangene in het concentratiekamp Laura, een Nebenlager van het grote kamp Buchenwald, waar hij werkte aan bunkers voor de installatie van V1-raketten.

De opening van de expositie zal plaats hebben op vrijdag 6 april om 17.00 uur in de Muziekschool Artamuse, Dokter Stassenstraat 88 te Beek. De tentoonstelling wordt geopend door de burgemeester van Beek, de heer A. Cremers. Het geheel wordt opgeluisterd door het kinderkoor Cantarella uit Neerbeek.

De openingstijden van de expositie, die duurt tot 5 mei, zijn: Maandag tot vrijdag 13.00-21.30 uur, Woensdag 12.00- 21.30 uur, Zaterdag 10.00-

14.00 uur.

 

Bar 6