Het thema van 2006 (landelijk) is Vrijheid maak je met elkaar. Het thema in Beek is dit jaar Wij hadden geen naam meer!

Door middel van cijfers maken wij de balans op. Bij die aardbeving waren veertigduizend slachtoffers te betreuren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zes miljoen joden vermoord. In Indië overleefden elfduizend militairen de gevechten of de krijgsgevangenschap niet, en 2534 sneuvelden er tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen kostten aan vier miljoen Indonesiërs het leven.

Cijfers zeggen veel. Als alle veertig miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog elkaar de hand zouden kunnen geven zouden ze samen met gemak een kring kunnen vormen om de hele planeet aarde heen Maar mensen zijn geen cijfers. Veertig miljoen slachtoffers waren veertig miljoen levende en individuele mensen. Elk had zijn zorgen en zijn vreugde, zijn haat en zijn liefde. Ieder had zijn toekomstverwachting, zijn geheimen en zijn lievelingseten. De tien miljoen kinderen hielden van knikkeren, van het buurmeisje, of van pannenkoek met slagroom. Of had een hekel aan spruitjes. Alle veertig miljoen mensen had een naam.

4 Mei blijft actueel. Wij herdenken de doden: degenen die vergeefs wachtten op hulp, en degenen die hun hulpverlening moesten bekopen met de dood

 

Bar 6