4 mei 2009

Dank u wel, inwoners van Beek!

Beste mensen,
Steen SobiborRond vier mei 2008 vroegen wij uw hulp. Wij wilden op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Sobibor een klein monument plaatsen ter herinnering aan de vijf mensen uit Beek, die daar op 14 mei 1943 zijn vermoord. Het monumentje zou deel moeten uitmaken van de Laan der Herinnering: een pad dat is aangelegd op het traject dat destijds de ter dood veroordeelde gevangenen moesten lopen naar de gaskamer. Wij vroegen u om een kleine financiële bijdrage.

 

Uw reacties waren hartverwarmend. Wij kregen veel positieve respons op ons initiatief, niet alleen uit Beek, maar ook uit Israël en Amerika. En u maakte ook geld over, teveel geld voor het gestelde doel.Wij zijn blij u hier een foto te kunnen laten zien van het door u mogelijk gemaakte monument in Sobibor.

Het bedrag dat wij inzamelden was voldoende om twee monumentjes te plaatsen. Het comité dat de voorbereiding op zich had genomen heeft zich beraden over een goede bestemming voor het resterende bedrag. In overleg met de Nederlandse Stichting Sobibor hebben wij besloten een monumentje te bekostigen voor een persoon die, zonder inbreng van buiten, zeker nooit een herinneringssteen zou hebben gekregen. In Polen zijn hele joodse dorpen tot de laatste persoon uitgemoord. Een van die gemeenschappen was die van Wlodawa bij Lublin. Daar werd in 1920 Leja Krajz geboren, als dochter van Dawid en Zelda Krajz. Haar vader was kruier op het station. Een oude dame in Wlodawa kan zich Leja nog herinneren als een bescheiden en eenvoudig meisje. Zij herinnert zich dat Leja op school aan de (weinige) christelijke kinderen joodse matzes, gebakken voor de Sabbath, uitdeelde. Leja werd, evenals de hele joodse gemeenschap van Wlodawa, vermoord in Sobibor in 1942.

 

Wij willen voor Leja een herinneringsteen laten plaatsen in de Laan der Herinnering te Sobibor. Onder de Poolse tekst met haar naam en andere gegevens zal staan; ‘Wij herdenken haar elk jaar in liefde in Beek ( Limburg, Nederland)’. Vanzelfsprekend zullen we u op de hoogte houden.

Bar 6