Grafzuil fam. Cohen op Joods begraafplaats

Omschrijving:

Stenen grafzuil op het terrein van de Joodse begraafplaats

Initiatiefnemer:

Gerrit Cohen, uitgevoerd door zijn echtgenote

Locatie:

Joodse begraafplaats, Putbroekerweg tussen de kernen van Beek en Genhout.

Omschrijving en symboliek van het gedenkteken:

Het verhaal:

De familie Cohen was een Joods middenstandgezin uit Geleen, goed geïntegreerd in de Geleense samenleving.Kerkelijk behoorde de familie bij de synagoge van Beek.

GrafzuilCohenIn augustus 1942 werden de Joden opgeroepen om zicht te melden voor transport naar Duitsland, zogenaamd om daar tewerkgesteld te worden. Ook in het gezin Cohen vonden pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag: men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Maar toen op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via een dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder. De rest van het gezin werd vermoord in Auschwitz.

Gerrit leefde de rest van zijn leven verder in Geleen. Vóór zijn overlijden had hij beslist dat zijn grafmonument ook een herinnering moest zijn aan zijn vermoorde ouders en zusjes. Het monumentje op de intieme Joodse begraafplaats in Beek vermeldt dan ook zes namen van het gezin Cohen. De zegenende handen wijzen er u op dat hier een mens uit het priestergeslacht Cohen begraven is.

Nagenoeg alle zerken op de begraafplaats, ook die van Gerrit Cohen, werden in 2006 door naar schatting vijf vandalen na een cafébezoek omvergehaald en daardoor zwaar beschadigd. Samen met de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek heeft de gemeente Beek de schade hersteld.

Op deze begraafplaats zijn ook de Beekenaar Frans Kanarek en zijn ouders begraven.

Ontwerper en productie:

Keuze door echtgenote

Datum plaatsing grafsteen:

Het graf van Gerrit Cohen is gedolven in september 1998

Sponsor:

Privé: Echtgenote van Gerrit Cohen

Eigenaar grafzerk:

Privé: Erven Gerrit Cohen

Onderhoud en beheer:

Onderhoud en beheer: Het groenonderhoud wordt door de Gemeente Beek verzorgd. De grafstenen zelf moeten aan de tand des tijds worden overgegeven en moeten “met rust” gelaten worden, volgens oud Joods gebruik.

Adoptie:

Privé

Bronnen:

  • Herman van Rens, S.H.O.B.
  • H.M. Göttgens, S.H.O.B.
  • Publicatie in de Limburger, 28 oktober 2006
  • Foto: Website: Tracesofwar.nl