Luistersteen Liberation Route; “Vector of Memory”

Overzicht samengesteld door: R.H.M. Göttgens, S.H.O.B. november 2021

Omschrijving:

  • Een grote veldkei, waarbij het verhaal van de Beekse Sinti, Frits Linke en de bevrijding van Beek te beluisteren is als onderdeel van de verhalen langs de Europese Liberation Route.
  • Deze luistersteen is inhoudelijk verbonden met het pand aan de Kloostersteeg 3, woonlocatie van het Sinti gezin Manelle Franz en de gedeserteerde Rijksduitser Frits Linke.

Initiatiefnemers:

De Stichting Liberation Route en oorlogsmuseum Eyewitness te Beek

Locatie:

Aan de Maastrichterlaan t.o. supermarkt Jan Linders

Omschrijving en symboliek van het gedenkteken:

De Liberation Route Europe (LRE) is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute door Europa vanaf Zuid-Engeland tot Berlijn. Plaatselijk kunnen mensen via ‘luisterstenen’ kennis maken met belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Ook Beek is sinds augustus 2015 op deze route aangesloten en geregistreerd onder “Marker 220”.

LiberatinRoute1De Liberation Route Europe is een route door negen landen langs gedenkplekken uit de Tweede Wereldoorlog. Zij markeert dezelfde route, die de Geallieerden vanaf 1943 tot 1945 hebben afgelegd. Vanuit Zuid-Engeland gaat de route via Frankrijk, Luxemburg en België naar Nederland. Vanuit hier kunt u de route vervolgen door Duitsland en Polen of naar Italië. Onderweg kunt u naar diverse musea, herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen. Via een app of luisterplekken luistert u naar de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

 

De Liberation Route Europe herdenkt hiermee hen die vielen voor onze vrijheid.

LiberationRoute2Op de veldkei in Beek is een informatieplaquette aangebracht met in het kort het verhaal over de vervolging van de Sinti. Via de smartphone is het verhaal van de Beekse Sinti in meer detail te beluisteren. De veldkei staat symbool voor het wandelpad van de Liberation Route.

Ontwerp:

De Pools-Joodse architect Daniel Libeskind heeft voor de Stichting Liberation Route een symbolische familie van monumentale wandelpadmarkeringen ontworpen onder de naam “Vectors of Memory”. Dit ontwerp is overal in Europa op de route terug te vinden.

Datum onthulling:

4 augustus 2015, door Burg. Ralf (R.K.H.) Krewinkel, Herman van Rens, S.H.O.B. en Wim Seelen, directeur van het Oorlogsmuseum Eyewitness.

Sponsoren:

Via de Stichting Liberation Route door: de Duitse ambassade, Vfons en Provincie Limburg. Daarnaast door Gemeente Beek en het Eyewitness oorlogsmuseum.

De gemeente Beek heeft getekend voor drie jaar lidmaatschap van LRE.

Eigenaar luistersteen:

Gemeente Beek

Onderhoud en beheer:

Stichting Liberation Route en Gemeente Beek

Adoptie: Geen

Bronnen:

  • Website: Stichting Liberation Route
  • H.M. Göttgens, S.H.O.B.
  • Besluitenlijst Gemeente Beek
  • Foto: Gemeente Beek