Plaquette voor moeder en zoon Kanarek “Het achterhuis van Beek”

Overzicht samengesteld door: R.H.M. Göttgens, S.H.O.B. november 2021

Omschrijving:

Plaquette ter herinnering aan de onderduikperiode van moeder en zoon Kanarek

Initiatiefnemer:

Gemeente Beek met ondersteuning van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek

Locatie:

In de tuin vóór het appartement complex “Hennekenshof”, kruising Wolfseynde, en Stationsstraat in Beek

Omschrijving en symboliek van het gedenkteken:

KanarekMoederEnZoonDe plaquette is gesitueerd in de publieke tuin vóór de voormalige sigarenfabriek van Hennekens. In deze fabriek hebben moeder Johanna en zoon Frans bijna twee jaar ondergedoken gezeten op zolder. Beide Joden overleefden deze periode.

De plaquette is uitgevoerd in aluminium en toont de foto van een lachende Frans Kanarek na zijn bevrijding. Op de plaat is de volgende tekst te lezen:

“MENSEN UIT BEEK VERBORGEN EN VERZORGDEN OP DE ZOLDER VAN DIT GEBOUW HUN JOODSE VRIEND FRANS KANAREK EN ZIJN MOEDER AUGUSTUS 1942 – SEPTEMBER 1944”

Het verhaal:

De plaquette drukt de dankbaarheid uit voor de vrienden van Frans Kanarek, die voor het veilige schuiladres hebben gezorgd en moeder en zoon Kanarek gedurende twee jaar hebben verzorgd van augustus 1942 tot september 1944.

In de pers werd het verhaal gepubliceerd onder de titel “Het achterhuis van Beek”, hetgeen verwijst naar het vergelijkbare schuiladres van Anne Frank.

Ontwerp en productie:

Tekst en foto: Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek

Datum onthulling:

De voorlopige onthulling heeft plaatsgevonden op 31 maart 2021 door de Beekse wethouder Ralph Diederen en Jos Eggen, voorzitter van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek. De datum refereert aan de sterfdag van Frans Kanarek in 1945. De onthulling was bescheiden wegens de coronabeperkingen.

De officiële onthulling vond plaats op 18 september 2021, door Gabriëlle Solberg-Hennekens, dochter van Maxime Hennekens, één van de onderduikgevers en Stan van den Berg, kleinzoon van neef Willem Hennekens. De datum refereert aan de dag, dat moeder en zoon Kanarek in 1944 voor het eerst hun schuilplaats in vrijheid konden verlaten na de bevrijding van Beek.

Sponsor:

Gemeente Beek

Eigenaar plaquette:

Gemeente Beek

Onderhoud en beheer:

Gemeente Beek

Adoptie:

Geen

Bronnen:

  • Projectarchief 2021 S.H.O.B.
  • De Limburger van 31 maart 2021
  • De Limburger van 18 september 2021
  • Foto: Gemeente Beek